pages baru

Monday, 30 April 2012

Hati Kita ~~


Beruntunglah orang yang mensucikan jiwanya, jadi lah apa pun, buatlah apa pun tetapi kita mesti kembali kepada satu asas iaitu mensucikan diri. Jiwa dengan apa yang Allah jadikan diri ini pelik kerana diri kita tanpa jiwa, kosong; Allah kata untunglah org yang mensucikannya dan rugilah orang yg mengotorkannya.
Setiap perjalanan Allah jadikan banyak stesen untuk mensucikan jiwa; kita ada solat, kita ada puasa. Jika kita gagal mensucikan jiwa maka banyaklah masalah. Bagaimana mensucikan jiwa? Melafazkan zikir dengan lisan bertalu-talu “subhanallah..3X+…alhamdulillah…3x+” membuan insan mengingati Allah mungkin pada mulanya hanya pada lisan namun bila diucapkan bertalu-talu lalu zikir itu masuk ke dalam tubuh sehingga membawa ke jantung hati sehingga terlafaz ke lidah. Oleh kerana hati itu hati mukmin maka insan apabila menyebut Allah ingat kerajaan Allah kebesaran Allah dan apabila tengok kerajaan Allah hamba Allah akan teringat Allah

-Kata Ustadz Asri dari syarahnya tadi perihal mensucikan jiwa

Sunday, 29 April 2012

Tolong Icumm pilih.. Yang Mana satu Pilihan Kalbu



Gambar-gambar dia atas adalah merupakan satu tugasan yang perlu icumm buat
icumm kena hasilkan satu kulit buku mengenai bidang pengajian icumm
ciri-ciri kulit buku tu mestilah

  1. Orang pertama kali pandang terus nak beli
  2. menarik

jadi di atas adalah dua contoh yang icumm cuba hasilkan
pendapat korang yang manakah satu lebih baik
walaupun dua2 tak berapa comei pon sangat ^^

ini adalah gambar asal yang icumm ambil

P/s: Pliss pliss bagi pendapat ye...tak tahu nak pilih yang mana satu


Terkena Batang Hidung Sendiri


Anda-anda semua lihat dan baca sendiri ye ^^

Habis dah BERSIH..Bandar POn jadi BERSIH sangat~~~

Icumm kecewa dengan perhimpunan bersih yg berlangsung semalam...icumm tak menyokong bersih tak bermakna icumm ni penyokong UMNO dan seangkatan dengannya..sebab icumm pon tak boleh mengundi lagi
jadi icumm adalah nuetral

jangan tersentap dengan entry icumm kali ni ye
anda2 semua rasa apa yang mereka2 join bersih ni dapat
adakah dapat menyelesaikan masalah??
adakah tuntutan yang hendak dikemukan diketengahkan
dan adakah mereka dapat pembaziran masa??
anda2 semua fikir2 sendiri

suk-bersih-sampah
jangan tersentap dengan gambar dari pak google icumm ni ^^

icumm berada dekat sogo sekitar jam pukul 6 petang
ingatkan nak pegi shopping rupanya dah tutup
itu tak mengapa tetapi icumm dapat tengok bagaimana suasana dekat situ
icumm sangat kecewa kerana apa yang icumm dapat lihat disekeliling kawasan tu
penuh sampah di merata-rata
mengalahkan pasar malam kat tempat icumm
tong sampah terbalik
itu satu isu

yang icumm kecewa tidak boleh ke kita buat perhimpunan tanpa menyusahkan orang lain
stesen LRT ditutup sementara disebabkan ini
nasib baik icumm dapat balik UKM semula ^^
icumm rasa susah sangat semalam dengan ramainya manusia 
monorail paling ramai orang sampai beberapa kali nak masuk pon tak lepas
stresss~~

masa icumm nak balik yg teman icumm keluar ternampak ada penyokong bersih dipukul
icumm pon nak kesian pon tak nak kesian
icumm tak rasa polis tu suka2 hati nak pukul orang
mereka ada etika sendiri
kawan icumm kata sebab penyokong  bersih yang memprovoke polis dulu
kalau korang jadi polis ada anak isteri ditinggalkan kat rumah
disebabkan mende2 alah macam ni
berbaloi ke???

Bersih Bersih 3.0 pulak
Orang kata yang join bersih seramai ni

icumm tak ambil gambar guna kamera sendiri
takde mood dengan suasana macam ini
Polis dah benarkan untuk menganjurkan Bersih 3.0 ttapi bukan di dataran Merdeka
tetapi mahu juga buat di dataran merdeka dan boleh agak apa kan berlaku pada 28/4/2012

icumm rasa yang paling untung adalah media massa
mereka akan dapat lebih cerita-cerita yang lebih panas
daripada cerita suam2 kuku seperti sebelum ini
itu je yang icumm nak ceritakan dekat sini
icumm minta maaf jika ada sesiapa yang tersinggung ^^

P/s: icumm suka BERSIH tetapi rumah yang bersih, bilik yang bersih, makanan yang bersih
hidup pon sihat ^^




Friday, 27 April 2012

Segmen spontan bersama Ben Ashaari

BEN ASHAARI

Ini kali kedua icumm berjaya join segmen abg ben ni..slalu nye msti tak sempat
tgk2 dah tutup..hehe

okei...segmen ni mudah je..kita BW blog2 kawan dan secara spontan kita tgk blog dia best ke tak
cool kan segmen ni..tapi sape2 yg join kna hati kental taw..
kena terima semua kritikan dengan hati terbuka ^^

okei bagi sape2 yang nak join klik SiNI Sini TAW
segmen ni tutup pkul 9 malam ni

jadi korang tgk blog icumm ni BEST ke TAK??

Nak Buat tulisan ʞılɐqɹǝʇ kLIK sini ʇɐdǝɔ ^^

icumm nak kata ni tutorial pon rasa nya bukan..tetapi cuma untuk bagi sesiapa yang suka akan kelainan
OKei...icumm nak ajar korang mcm mna nak buat tulisan tulisan terbalik


^^ uɐʞ ɐıp uɐʍɐʞuǝʞ ɐpuıɯ ıɾn ʞɐu ᄅǝɾɐs ƃʎ ɐpɐ
ɐʞns-ɐʞns ʞnʇun ɐpɐ ʞılɐqɹǝʇ uɐsılnʇ ʇsod ᄅƃuɐɹo ɐlıq qɟ ʇɐʞǝp ʞƃʇ ɐlıq sǝlǝɾ ƃuɐɹoʞ ıʇsǝɯ


jadi korang dapat baca tak apa icumm tulis dekat atas tu??
korang2 memang power la..hehee


˙˙˙˙ǝɾ ƃuǝɹoƃ ƃuɐɔɐʞ ƃuɐuǝs
^^ ɐɯnɔɹǝd ɐʎuɐnɯǝs˙˙uɐɹɐʎɐq ƃuɐɹɐqǝs uɐʞɐuǝʞıp ɐduɐʇ˙˙ɐɾɐɥɐs ıu ʞuıl  ʞılʞ nlɹǝd ɐʎuɐɥ ᄅƃuɐɹoʞ
flip Text


Okei dah siap..korang akan dapat seperti gambar kat bawah ni


Lepas dah cuba ni...jgn korang2 plak yang terbalik-balik no
sian icumm tgk nnt

^^ ɐʎu ɐɔɐq ɐuǝʞ ʞu ƃʎ ƃuɐɹo uɐsƃuǝd
ʞıɐq ʞɐʇ ʞıɐq ʞɐʇ˙˙ǝʎ ʞɐlnd uıɐl ƃuɐɹo uɐʞɐuǝʞ ʞop uƃɾ ɐqnɔ ɥɐp ƃʎ ǝdɐs ıu sɐdǝl

P/s: ~~ ǝʎ ɐqnɔuǝɯ ʇɐɯɐlǝs


Segmen; Jom singgah Blog saya

bagi yg mahu mahu join sila klik SINI
tarikh tamatnya esok yeww
kna cpat2 ^^

Blog icumm ni biasa2 je..tak taw nak bg 
comei mcm mne dah

Thursday, 26 April 2012

Putus Cinta la...:(( sedih sedih :(((






ᴋᴇɴᴀᴘᴇ ᴋɪᴛᴇ ɴᴀᴋ ᴍᴇɴᴀɴɢɪs ᴋᴇʀᴀɴᴇ sᴇʙᴀʙ sᴇsᴜᴀᴛᴜ ʏɢ ʙᴜᴋᴀɴ ᴍɪʟɪᴋ 
ᴋɪᴛᴇ ?? Kɪᴛᴇ ᴋᴇɴᴇ sᴇᴅᴀʀ ᴛᴀ sᴇʟᴀᴍᴇɴʏᴇ sᴇsᴜᴀᴛᴜ ᴛᴜʜ ʙᴇʀʟᴀᴋᴜ ɪᴋᴜᴛ ᴋᴇɪɴɢɪɴᴀɴ ᴋɪᴛᴇ ! Jᴀɴɢᴀɴʟᴀʜ sᴇᴅᴇʏ sᴀɴɢᴀᴛ ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ ᴄɪɴᴛᴇ ʏɢ ʙᴀᴇᴋ ᴛᴜ ᴋᴇʀᴀɴᴇ ʙɪᴀsᴇɴʏᴇ ʏɢ BAIK sᴇʟᴀʟᴜ ᴍᴇɴᴅᴀʜᴜʟᴜɪ ʏɢ TERBAEK , ᴅᴀɴ Aʟʟᴀʜ ᴍᴇᴍʙᴇʀɪᴋᴀɴ ᴏʀᴀɴɢ ʏɢ ᴛᴇʀʙᴀᴇᴋ ʏᴀɴɢ ᴍᴇɴᴄɪɴᴛᴀɪ ᴋɪᴛᴇ ᴅᴀɴ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴋɪᴛᴇ ᴄɪɴᴛᴀɪ ᴛᴇᴘᴀᴛ ᴘᴀᴅᴇ ᴡᴀᴋᴛᴜ ɴʏᴇᴡ ! 

Oᴋᴇʏ?? 


Sedih kan bila putus cinta...sape yg kat sini tgh putus CINTA??
Icumm ada terbaca status seorang insan ni disebabkan dia putus CINTA
jadi wujudlah status itu
bagaimana hancurnya hati orang itu apabila kekasih hati meninggalkannya

perasaan SEDIH itu adalah sesuatu yg normal
jadi icumm paham la buat masa sekarang ni dia perlukan masa dan waktu 
meluahkan rasa hati 
Tetapi yang paling icumm tak berkenan

apabila dia kata nak BUNUH DIRI
tak boleh lah kawan
kita mempunyai pegangan, kita mempunyai agama
jangan kerana ikut rasa hati badan binasa

La Tahzan~~mungkin ada yg LEBIH LEBIH BAIK
sedang menanti kita
JODoh SENtiasa BErada Bersama CINTA
tetapi CinTA tidak SElalu BErada Bersama JODOH

Jadikan pengalaman bercinta itu adalah sesuatu pengalaman
yang dapat mematangkan kita
kembalilah kepada PENCIPTA kita

BIARLAH KITA PUTUS CINTA DENGAN MANUSIA
ASALKAN TIDAK PUTUS CINTA DENGAN ALLAH
KERANA ALLAH AKAN GANTIKAN DENGAN YANG LEBIH BAIK
NAMUN JIKA PUTUS CINTA DENGAN DIA
APA LAGI YANG HENDAK DIGNTIKAN??

jadi jangan terlalu bersedih jika putus cinta
tarik nafas dan berfikir secara positif ^^


P/s: icumm pon dulu pernah putus cinta..tapi cinta itu mengajar icumm menjadi lebih dewasa ^^
masa dan umur mematangkan kita

Tuesday, 24 April 2012

SEGMENT : SERIOUS FOLLOW BACK



icumm join segmen yg sangat serius ni ^^
sbb segmen ni kita kena betul2 serius dan komited utk follow blik blog org lain
dan satu lagi

kita kira berjanji utk follow blik sume orang
kalu ada 1000 org join dan 1000 orang fllow kita
kita kena follow 1000 orang tu balik
COOL Kan?? ^^
Rasa terbeban?? tak lah kan?
jadi kalau nak join klik SINI Sini TAW

Jadi icumm nak tag la kepada

P/s: sempena korang nak berblogwalking sini nanti..icumm nak bagi satu teka teki
Ayah Ali Ada 5 Orang Anak iaitu Lala, Lili, Lulu, Lelo jadi siapakah nama anaknya yang Ke-5???
jwab jawab ^^

Monday, 23 April 2012

Gajah gajah~~awak ada Blog tak??

Opss! cite pasal En.gajah ke? ke Puan Gajah??
cer teka cer teka~~~
sebenarnya icumm nak cite icumm g kuala Gandah tempat ada gajah
icumm g sana pon bukan suka2 kena wat fieldwork taw..pasal Orang Asli Che Wong

Bawah ni gambar icumm tgh bagi makan gajah, kena beli makanan dia stu sisir pisang 5hinggit
murah je kan..gambar icumm naik gajah tak leh tnjuk..CENSORED..hehehe

Lelaki atas tu bukan scandal icumm taw..dia guider untuk pelajar UKM ^^

Untuk pengetahuan semua untuk masuk ke Kuala Gandah Elephant Sanctuary ni tak dikenakan sebarang bayaran tetapi kita menderma dengan membeli makanan untuk diberikan kepada gajah

Gambar ni icumm tgh tengok gajah ni yang dah tak de ekor...sian kan :(

Kata guider ni gajah2 yg tak de ekor, tak de tapak kaki disebabkan oleh penderaan penduduk kampung yg marah sebab tanaman dorang dimusnahkan oleh gajah..ada gajah yg terkena jerat
jadi gajah2 ni diselamatkan dan ditempatkan di sini ^^ seblum dilepaskan ke habitat asal


Gambar ni masa icumm dan rakan2 lain berkunjung dari rumah ke rumah Orang Asli

Kanak-kanak tu adalah di antara anak Orang Asli Temuan
Tgk profile pic FB icumm sma kan sama kan...hehehe

Gambar ni ketika icumm dan rakan2 menjalankan soal selidik ke atas kanak2 oarng asli

Kumpulan icumm telah memilih tajuk soal selidik Pengaruh Bahasa Melayu Dalam Kalangan Orang Asli Che Wong dan Temuan
Banyak lagi gmbar2 yg lain tapi yg ni je icumm mampu upload ^^
Kumpulan icumm memilih untuk menjalankan soal selidik di sekolah kerana bertepatan dengan kos icumm ambil iaitu Pendidikan


Majlis Penutupan dan berbaju merah itu adalah Tok Batin


Rakan2 lain yg turut sama menjalankan kerja lapangan 


Gambar di Deer Land

Sebab OTW nak blik ke UKM kami alang2 singgah terus kat deer land ni..ada gmbar bg mkn rusa tp x comei la...hehehe...sbb susah rusa ni asyik bergerak-gerak je..hehehe
Banyak gak haiwan lain kat sini, burung ada, ular ada, kucing dan macam2 lagi

Sempena nak balik dah ambil la pic dengan Guider2 yg macho2 belaka ^^

Banyak benda icumm nak cerita dekat sini, tapi tak boleh la cerita panjang2 kan
apa kata korang2 pergi sendiri dekat Kuala Gandah ni

Pic2 yg lain banyak dkt FB icumm..x jadi kawan xdpt la tgk..^^

P/s: Banyak pengalaman yg icumm dapat semasa pergi di sini dan tak kan mudah untuk dilupakan~~
Tajuk entry tu sempena kalu gajah2 yg icumm jumpa tu ada blog icumm nk FOLLOW mereka, tapi mereka haiwan kan.....


GE2153: BBM Bukan Elektronik (Model) 10 Foto

BBM bukan elektronik yang icumm buat ialah BEKAS ALAT TULIS dari DISKET TERBUANG
Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah gam, hiasan tambahan dan disket terbuang


Gambar dari sudut hadapan

Gambar dari sudut penjuru atas



Gambar dari sudut bahagian kiri



 Gambar dari sudut belakang


Gambar dari sudut bahagian kanan


Gambar dari sudut bahagian atas


Gambar dari sudut penjuru


Gambar zoom bahagian hadapan


Gambar bahagian dalam bekas


Gambar sudut bahagian bawah

Bekas alat tulis ini juga boleh dijadikan hadiah selain digunakan sebagai BBM di dalam kelas

Nama: Khalsum Binti Abdul Hamid
No.matrik: A134457
Tutorial: Rabu (8-10 a.m)
Pensyarah: Mohd jasmy Bin Abdul Rahman

Sunday, 22 April 2012

Baca Confirm tak Menyesal: Tutorial Membuatkan Stress Anda hilang dann Hidup Berbahagia

Panjangnya tajuk entry icumm ni..
ni 1st nak wat tutorial ni ^^
okei2 berbalik pada cerita asal...icumm nak wat tutorial bagaimana korang2 boleh menghilangkan stress
tahu je la skrang ni hampir akhir semestar, msti tahap stress anda tahap paling tinggi kan..

JADI FOLLOW JE STEP ICUMM BERI NI
anda tak kan menyesal

1. Mula-mula klik link ni Pak Google
korang2 akan dapat seperti gambar dekat atas tu

2. Korang klik ADD TO CHROME, pilih monster Dash taw
pastikan jugak korang tgh sign in 

korang akan dapat mcm ni..trus klik monster dash

3. Mulakan perjalanan untuk menghilangkan Stress korang2


4. Apa lagi klik NEW GAME pastikan anda connect dgn tenet ye ^^

Okei tu je tutorial icumm nak beri...sape2 yg dah try sila komen ye kat bawah ni apa perasaan anda
stress hilang tak??

P/s: icumm nk ucapkan terima kasih kepada En.khairul Asuad sbb dia yg bg link ni untuk icumm
*Sayang lebih..mwahx!!hehehe <3
 nk lebih jelas klik kat gmbar


Jangan Baca: Icumm dan Chat Box ^^



Icumm ada baca stu entry blogger ni
dia kata kalu nk mudahkan blogger lain buat la chatbox
entahla..btul ke mudah kan korang2 nk BW??
cuba jawab skit

ni lah chat box bru icumm buat...xcomei pon
sian kan kosong je lagi :(

jadi harapnya dengan munculnya chtbox ni 
dptlah permudahkan urusan korang2 nak BW ye^^
Itu je icumm nak cite...xde ape sangat
sape nk tutorial buat chatbox ni boleh la pegi blog
Lyssa Faizureen yg famous meletop letop tu ^^

P/s: icumm nak tgk keberkesanan chtbox ni dlm memudahkan urusan
*mcm tjuk nk wat jurnal plak..^^


Wednesday, 18 April 2012

Wajib Baca: U FOLLOW ME, I FOLLOW U ^^

RASULULLAH SAW diutuskan untuk mengajarkan umat manusia berakhlak mulia, sama dalam berhubungan dengan Allah dan sesama manusia. Ada banyak contoh akhlak mulia diajarkan Rasulullah SAW dalam berhubungan sesama manusia antaranya ialah menepati janji.
Memang diakui kita tidak terlepas daripada membuat janji ketika menjalani kehidupan seharian. Contohnya, suami berjanji dengan isterinya, ayah berjanji dengan anaknya, sahabat berjanji dengan sahabatnya, rakan sekerja berjanji rakannya, pekerja berjanji dengan majikannya, pemimpin berjanji dengan rakyatnya dan begitulah sebaliknya.
Malah, ada kala seseorang itu berjanji juga dengan Allah atau bersumpah dengan nama-Nya untuk melakukan perkara kebajikan dan meninggalkan kemungkaran. Hakikatnya Islam tidak melarang umatnya berjanji dengan sesiapa pun, asalkan janji itu ditepati dan ditunaikan, khususnya dalam perkara kebajikan.
Allah berfirman bermaksud: “Wahai orang beriman, penuhi serta sempurnakanlah segala perjanjian (yang kamu buat).” (Surah al-Ma’idah, ayat 1)
Perjanjian adalah amanah yang wajib ditunaikan. Soal meringan-ringankan perjanjian dan tidak menepati perkara dijanjikan termasuk dalam kategori dosa besar. Ia sangat dibenci dan dimurkai Allah.
Firman Allah bermaksud: “Wahai orang beriman mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak lakukan. Amat besar kebenciannya di sisi Allah, kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.” (Surah al-Saff, ayat 2-3)
Apa yang icumm nak highlightkan dekat sini adalah apabila kita berada dalam dunia blogger ni
ramai rakan2 yg lain buat segmen, contest, blogwalking dan macam2 lagi
Ramai yg tinggalkan link masing2 di komen orang..terutama link yang kata YOU FOLLOW ME I FOLLOW YOU
kata2 seperti itu seperti kita sudah membuat satu janji kepada orang lain..jika kita tak mampu nak laksanakan jangan berjanji..biarkan orang yg nak follow kita adalah benar2 ikhlas tanpa ada paksaan ^^
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Tiga perkara, sesiapa yang padanya ada tiga perkara itu, maka dia adalah seorang munafik walaupun ia berpuasa, mengerjakan solat dan mengakui dia seorang Muslim. (Tiga perkara itu) ialah apabila berbicara, ia berdusta; apabila berjanji, ia menyalahi janji; dan apabila diberi amanah, ia khianati.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)
Icumm pon sendiri kalau blogwalking icumm just suruh datang dan jenguk je..ikutlah pada sesiapa yang sudi follow..dan ada yg mintak follow balik icumm akan follow balik..^^
P/s: Janji@kepercayaan ibarat kertas, sekali kita dah keronyokkan susah nak kembali ke bentuk asal ^^


Harus Baca: THe story Of Kyle ^^


 

One day, when I was a freshman in high school, I saw a kid from my class walking home from school. His name was Kyle. It looked like he was carrying all of his books. I thought to myself, "Why would anyone bring home all his books on a Friday? He must really be a nerd."

I had quite a weekend planned (parties and a football game with my friends tomorrow afternoon), so I shrugged my shoulders and went on. As I was walking, I saw a bunch of kids running toward him. They ran at him, knocking all his books out of his arms and tripping him so he landed in the dirt. His glasses went flying, and I saw them land in the grass about ten feet from him. He looked up, and I saw this terrible sadness in his eyes.

My heart went out to him. So I jogged over to him, and as he crawled around looking for his glasses, I saw a tear in his eye. As I handed him his glasses, I said, "Those guys are jerks. They really should get lives." He looked at me and said, "Hey thanks!" There was a big smile on his face. It was one of those smiles that showed real gratitude.

I helped him pick up his books and asked him where he lived. As it turned out, he lived near me, so I asked him why I had never seen him before. He said he had gone to private school before now. I would have never hung out with a private school kid before, but we talked all the way home, and I carried his books.

He turned out to be a pretty cool kid. I asked him if he wanted to play football on Saturday with me and my friends. He said yes.

We hung out all weekend, and the more I got to know Kyle, the more I liked him. And my friends thought the same of him. Monday morning came, and there was Kyle with the huge stack of books again. I stopped him and said, "Boy, you are gonna really build some serious muscles with this pile of books everyday!" He just laughed and handed me half the books.

Over the next four years, Kyle and I became best friends. When we were seniors, we began to think about college. Kyle decided on Georgetown, and I was going to Duke. I knew that we would always be friends, that the miles would never be a problem. He was going to be a doctor, and I was going for business on a football scholarship.

Kyle was valedictorian of our class. I teased him all the time about being a nerd. He had to prepare a speech for graduation. I was so glad it wasn't me having to get up there and speak.

On graduation day, I saw Kyle. He looked great. He was one of those guys that really found himself during high school. He filled out and actually looked good in glasses. He had more dates than me and all the girls loved him! Boy, sometimes I was jealous. Today was one of those days. I could see that he was nervous about his speech, so I smacked him on the back and said, "Hey, big guy, you'll be great!" He looked at me with one of those looks (the really grateful one) and smiled. "Thanks," he said.

As he started his speech, he cleared his throat, and began. "Graduation is a time to thank those who helped you make it through those tough years. Your parents, your teachers, your siblings, maybe a coach -- but mostly your friends. I am here to tell all of you that being a friend to someone is the best gift you can give them. I am going to tell you a story." I just looked at my friend with disbelief as he told the story of the first day we met. He had planned to kill himself over the weekend. He talked of how he had cleaned out his locker so his mom wouldn't have to do it later and was carrying his stuff home. He looked hard at me and gave me a little smile. "Thankfully, I was saved. My friend saved me from doing the unspeakable."

I heard the gasp go through the crowd as this handsome, popular boy told us all about his weakest moment. I saw his mom and dad looking at me and smiling that same grateful smile. Not until that moment did I realize its depth.

Never underestimate the power of your actions. With one small gesture, you can change a person's life.



P/s: Kadang2 kita tak sedar action atau perlakuan yang kita lakukan kepada orang lain boleh mengubah hidup seseorang..jadi berbuat baiklah sesama insan ^^

Jangan Baca: Pertemuan CINTA sang Durian


Kenapa korang2 masih degil jugak nak baca
icumm kata jangan baca
kalau menyesal icumm tak jamin ^^

OKei2
sebenarnya cuba korang tgk gambar kat atas tu
korang mesti pikir itu adalah sejenis macam kuih, ice cream
ape2 je la yg korang rasa kan

Sebenarnya icumm nak citer seorang pengembara yang gemar mencari mkanan
pada suatu hari pengembara tersebut berjalan di times square
pngembara tersebut singgah la di sebuah ala2 cafe kot
trjumpa lah pngembara dengan mnde alah yg kat atas tu

Pengembara pada mulanya membayangkan mnde mcm kat gmbar tu adalah macam pancake
sebab nama makanan kat atas tu PANCAKE DURIAN
selepas MELIHAT dan MERASAI sendiri
keenakkan mnde alah di atas
Pengembara jatuh la CINTA dengan mnde alah itu
yang dinamakan PANCAKE DURIAN
Akhirnya pengembara hidup BAHAGIA menelan pancake Durian
yang DICINTAINYA

Tammat lah sudah Al-KIsah Pertemuan CINTA sang Durian~~

P/s: Pengembara itu adalah icumm..hehehe
Menyesal tak baca? menyesal kan..hehe


Sila baca: Ku ingin ubah DUNIA..mampukah??


Ketika aku muda, aku ingin mengubah seluruh dunia. Lalu aku sedari, betapa sukar mengubah seluruh dunia ini, lalu aku putuskan untuk mengubah negaraku saja. Ketika aku sedari bahawa aku tidak boleh mengubah negaraku, aku mula berusaha mengubah bandarku. Ketika aku semakin tua , aku sedari tidak mudah mengubah bandarku. Maka aku mula mengubah keluargaku. Kini aku semakin tua, aku pun tak boleh mengubah keluargaku. aku sedari bahawa satu-satunya yang boleh aku ubah adalah diriku sendiri.

Tiba-tiba aku tersadarkan bahawa bila saja aku boleh mengubah diriku sejak dahulu, aku pasti boleh mengubah keluargaku dan bandarku. Pada akhirnya aku akan mengubah negaraku dan aku pun boleh mengubah seluruh dunia ini. "

Tidak ada yang boleh kita ubah sebelum kita mengubah diri sendiri. Tak boleh kita mengubah diri sendiri sebelum mengenal diri sendiri. Takkan kenal pada diri sendiri sebelum mampu menerima diri ini apa adanya.



Sarat dengan maksud yang tersirat kan??
Kadang-kadang kita ada niat untuk mengubah sesuatu yang pada dasarnya adakah kita mampu
Mungkin sape yang perasan icumm ada letak satu kata2 dkt tepi blog icumm
" Everyone thinks of changging the world
But no one thinks changging of himself"


Betullah apa yang kata2 ni cakapkan
kalau kita mengubah diri kita sendiri tanpa rasa susah kita mampu mengubah yang lain


Icumm ada pengalaman di sekolah menengah dulu
terdapat seorang lelaki ni mmg satu batch dengan icumm
pendapat icumm dia hampir sempurna sebagai seorang lelaki idaman setiap wanita
Akhlaknya, akademiknya, kokurikulumnya
semuanya terbaik


Hinggakan semua orang hormati lelaki ni
biasala kalau kat sekolah msti ada geng2 yang nakal, gedik2 sume kan
bila lelaki ni bagi nasihat memang geng2 ni akan dengar
hormat dan tidak pernah memberontak


Pada akhlaknya sahaja dia mampu membuatkan orang terbuka hati
ramai la perempuan2 admire lelaki ni
tapi icumm pon hormat dengan dia
sampai sekarang icumm tgk akhlaknya tetap tak berubah
walaupun dia menuntut kat luar negara amik medic



P/s: Kawan lelaki satu batch icumm ni tak pernah approve pon request friend dari pmpuan kat FB, sbb icumm tgk sume kwan2 dia lelaki kalu pmpuan pon mungkin family dgn cikgu2..sbb tak de satu pon kawan pmpuan batch icumm jd friend dia..icumm tabik la dia..FB dia tak privacy tp kita hanya akan dapat baca2 sume2 yg dia post mengenai agama..sesuai dengan maksud nama nya BINTANG AGAMA.



Tuesday, 17 April 2012

SEGMEN: BLOG PILIHAN ZAMANI 84


Entah yg ini tak segmen ke berapa icumm join
tp bila icumm baca segmen ni mcm mnarik je
icumm slalu jugak singgah blog cikgu ni
banyak mnde bleh baca


Jadi sape2 yang ingin menjoinkan diri
sila klik SINI sini TAw

icumm pon tak taw la apa kelebihan blog icumm ni
biarlah cikgu zam tu nilai dan lihat sendiri

P/s: 


Monday, 16 April 2012

Mesej Spam..nak wat ape ni??

Semalam icumm cek la email tba rajin selongkar sume2 skali kan
tiba2 tertgk la dkt SPAM ada 1 msg
nak bukak ke tak nak bukak...sbb ramai orang kata kalu msg dlm spam adalah virus
Aiyooooooo

jadi icumm pon memberanikan diri la utk bukak msg tu
bila icumm bukak icumm terkedu sgt
cer teka da pe...cer teka...hehe
sebenarnya icumm dapat satu mesej yg pnjg jugak la
ni buktinya taw..takot korang2 tak percaya ^^

icumm dapat msg dari seseorang ni...msg dia bertulis mcm ni

Kepada yang dihormati,

Saya adalah seorang insan yang mulia yang tidak dikenali tetapi saya hendak mencari seseorang yang boleh dipercayai untuk mengendalikan sebidang hartanah saya untuk didermakan kepada persatuan Barah Malaysia.

Saya baru diberitahu yang saya menghidap penyakit barah tahap terakhir yang tidak ada harapan untuk hidup di dunia ini.Saya menyesal kerana tidak membuat perubatan bila mula mengetahui tentang penyakit barah saya.Saya harap Allah akan memaafkan saya kerana tidak meminta pertolongan sebelum ini.

Saya tidak ada rezeki untuk menimang cahaya mata kerana saya terlalu menumpukan perhatian saya kepada kerjaya saya.Oleh itu,saya mempunyai sebidang hartanah yang saya hendak menderma kepada Persatuan Barah Malaysia untuk kebajikan dan menolong orang-orang yang menghidap penyakit seperti saya dan menguruskan program dan perubatan untuk pesakit barah.

Masa untuk saya hidup sangat singkat dan saya tidak mempunyai masa untuk mambuat kajian tentang penyakit saya dan saya memerlukan seseorng yang boleh menguruskan hasrat saya yang terakhir sebelum saya menghembuskan nafas yang terakhir.Saya meletakkan harapan dan kepercayaan kepada anda untuk menguruskan kewangan saya untuk didermakan kepada persatuan yang lain yang memerlukan bantuan juga.Ini juga adalah permintaan arwah suami saya sebelum dia meninggal dunia dan saya tidak ada hasrat untuk meninggalkan harta-harta saya kepada kerajaan kerana duit tersebut akan dipergunakan oleh orang orang politik dan ini tidak menghasilkan apa-apa kebaikan dan saya tidak diberikan pahala di dunia akhirat.

Saya sangat mengharapkan duit yang didermakan sebanyak 2 juta sterling pound digunakan dengan tujuan baik daripada saya.

Bila anda menerima email ini,sila hubungi dan memberi informasi anda kepada peguam saya untuk arahan selanjutnya.

Saya mengucapkan terima kasih terlebih dahulu kerana saya hanya mempunyai masa yang singkat dan tidak dapat mengenali anda terlebih dahulu.

Yang Benar

Pada pendapat korang mcm mne...icumm tak taw kesahihan msg ni
tp icumm doakan yg terbaik utk penghantar msg ni 
sbb icumm tak taw nak bantu mcm mne
sbb icumm tak pkar untuk hal2 mcm ni

P/s: bagi sape2 yg sudi dan tahu nak bantu pnghantar msg ni bagitahu icumm..nnt icumm bagi butiran pghantar msg ni ^^

Sunday, 15 April 2012

SEGMEN:BLOGWALKING & SAYA NAK MASUK BLOGLIST PROMOSI BLOG

Pecinta Pink^^
Entah segmen ke berapa dah icumm join ni...hehe
sape nk join silalah klik SINI sini Taw header yg comei lotei tu ^^

Akhirnya berjaya tukar Header baru ^^

Yeay!!
tak taw la icumm nak ckp ape lg
brkali kali wat header ni..lastly
berjaya jugak...Alhamdulillah
Selamat tinggal header yg Lama..hehe

Ni yg bru punyer..okei la..walupun tak se gah orang lain ^^

Cik Pepatung

kalu sape yg lupa2...ni header icumm yg lama..hehe

Cik Pepatung

P/s: icumm suka warna putih..nampak suci ^^

Lisa Buat Segmen Blog List

macam biasa macam biasa
sape2 nk join silalah klik

Segmen : Bestnya Blogwalking


Icumm dah janji utk join segmen ni
janji msti ditunaikan kan ^^
jadi sape nk join kan diri silalah klik SINI


Pengalaman icumm sepanjang berblogwalking ni mungkin sama mcm org2 lain
stakat ni xde lagi jmpa kna marah2 maki2 ke
tapi dgn brblogwalking ni icumm dpt knalan baru
icumm tak sangka pon akan ada fllower smpai 81 org
org lain mgkin rasa sikit cenoit je tu
tapi bg icumm jmlah tu sngtlah BANYAK

sbb icumm berblog ni pon utk suka2 ^^

Saturday, 14 April 2012

Nak Update citer pasal Battleship jugak ^^

Bila tgk dashboard knp rmai sgt blogger2 update citer pasal bttleship ni
jadi icumm pon jeles la
sbb icumm pon baru je lpas tgk citer tu tadi kat time square
hmmm
pndapat icumm mngenai citer ni susah nk digambarkan
best ke? hehe

bagi icumm citer ni lbih kurang sama mcm citer2 lwan2 alien kluaran omputih
yg icumm prnah tgk hri tu bttle on the land ke ape ntah tjuk dia lupa dah
jalan citer lbih kurang sama
tetapi action dia icumm mmg tabik la
kalau tgk mmg mcm real, dgn sound effect dia
thumbs up ^^
yg satu lagi kelainan citer ni sbb dia msukkan unsur humor
mula kita tgk mmg akan jenaka yg wat kita glak
tak sepanjang cerita serius je ^^

jadi itulah pndapat icumm..mngkin bagi korang lain kan 

ni pic icumm mkn sblom tgk citer bttleship tu..tak de kaitan pon kan ^^

P/s: gmbar kat atas tu xde kaitan pon, saje icumm nk wat korang terliur especially yg wrna kuning dpn tu
       sedapppp sangat..ada masa icumm citer mnde alah ape tu ^^

PTPTN dimansuhkan..apa pendapat anda?? ^^

Sekarang ni kalau kita tgk berita banyak kali cerita pasal PTPTN dimansuhkan
banyak perdebatan mngenai isu ini
ada satu tu yg icumm tgk berita dia tmuramah mahasiswa/i mngenai isu ni
bnyak jawapan yg diberikan mmg bagus2 sekali

Bagi pendapat icumm sendiri mmg tak wajar PTPTN ni dimansuhkan
icumm sokong slah sorg yg bg pndgn dlm berita tu
tidak perlu dimansuhkan tetapi perlu penambahbaikan
icumm xdpt nk byang mcm mne gnerasi akn dtg sekiranya PTPTN ni dah tiada

mungkin bagi golongan yang berkemampuan perkara seperti ini tidak mnjadi masalah
tetapi berbeza bagi golongan miskin
bagaimana mereka nak hntar ank ke universiti
jika yuran pngajian tidak mampu dibayar tmbahan dgn kos sara diri

walaupun icumm dapat biasiswa tak harapkan PTPTN
tapi icumm dapat tgk rakan2 yg mngunakan PTPTN 
dapat dilihat PTPTN sangat membantu mereka
kerana ingin mengaharapkan bantuan dari ibu bapa sangatlah sukar

jadi pndapat korang mcm mne?
^^

P/s: icumm pnah gna PTPTN satu semester mmg sgt mmbantu bila mula2 nk masuk UKM 

Ku serahkan perjalanan cintaku hanya pada-MU

Dah lma icumm nak wat entry ni tp asyik xsiap je
lpas kat draf je..hehe
sape yg tengah bercinta sekarang
sila angkat tangan..cepat2 ^^


bagi siapa2 yg bercinta msti kadang2 akan rasa curiga je dgn psangan kan
rasa risau je mne la tahu ditinggalkan ke
msti akan ada syak wasangka je
btol x, btol x??

kadang2 icumm pon prnh jgk rasa mcm tu
last2 kita hanya berdoa dan bertawakal kepada ALLAH
sebabnya jodoh pertemuan, ajal maut semua telah ditetapkan oleh-NYA
Jadi serahkan perjalanan cinta kita hanya pada Allah
semoga segalanya dipermudahkan

bagi yg single mingle LA TAHZAN
kita ptut rsa beruntung kerana hati kita masih utuh pada-NYA
tidak tergugat oleh sang kekasih
kerana yg single ni masih belum ada yang sebaik anda untuk ditemui ^^


P/s: icum single, brtunang dah kawen?? cuba teka ^^


Monday, 9 April 2012

Bulu Kening Dan icumm ^^

Entry icumm kali ni xde lukisan la
sbb mnde yg nk dilukis tu pon semua orang ada
iaitu BULU KENING ^^

Icumm nak ceritakan satu pengalaman icumm masa kat 
sekolah menengah dulu
Icumm nak citer bagaimana icumm ni ramai sangat orang kata
icumm cukur bulu kening

sedih icumm sebab seumur hidup icumm
xprnah pon terdetik untuk mencukur bulu kening
Icumm pon tahu hukum mencukur bulu kening tu

sampai masa dekat sekolah menengah
DUA kali icumm ditahan guru disiplin
kerana ckgu tu ingat icumm cukur bulu kening
SEDIH kan

icumm pon smpai tak tahu nak terang mcm mna
yg nak bg ckgu tu percaya icumm xprnah cukur bulu kening
mmg sejak dilahirkan lagi bulu kening icumm skit
dan sekali tgk mcm saje cukur

kat sini icumm ada terbaca mengenai hukum orang yang mencukur 
bulu kening...sila klik

“Allah melaknat wanita yang memasang dan dipasang rambut palsu, wanita yang mencukur bulu alis dan dicukurkan bulu alis dan wanita yang dibuat tatoo dan dibuatkan tatoo” (HR. Bukhari no. 5937 dan Muslim no. 2124)

P/s: icumm bersyukur dengan apa yang ada, harap rakan2 pon sma ^^
icumm xprnah cukur bulu kening taw

Promote Promosi Blog Kengkawan ^^

Icumm ada msuk satu segmen abg nasz
dan tamatlah sudah segmen tu
tugas icumm sekarang kna promote blog kengkawan icumm dlm grup

icumm dah BW sorang2 dlm grup icumm

gmbar icumm lukis ni xde lelaki, tp jgn anggap blog ni utk pmpuan je
cma xsesuai plak ada lelaki, nk cmpak lukis kat mna pon xtaw..^^

icumm pon xtaw la nma sbnar dia, ambil nma dpn url dia je..tp icumm tgk2 blog dia
bgus blog dia ni...bnyak informasi, dn icumm lebih suka bca yg mnde2 yg boleh dtgkan pengetahuan
dari yg bnyak cite psal pakwe, lpaskan prasaan marah2 ^^
tp icumm xkisah pon, kadang2 kita prlu luahkan supaya lebih tenang

icumm slalu jgk jmpa blog ni bila join2 segmen
blog yayah ni cantik sgt..jeles icumm mcm mane dorg boleh wat blog dorang jd comei2
icumm prnah cuba, tp asyik xberjaya je
jd tnggu btol2 ada msa yg sesuai la ^^

pendapat icumm dgn blog ni...simple n nice je
x bnyak mnde2 yg boleh mnyerabutkan mata
nk cari mnde nk dibaca pon mudah ^^

4th nurfa22
Blog ni pon icumm rasa bagus..bnyak info2 yg kita boleh tahu
sebagai untuk tmbahkan pengetahuan boleh la kita kunjungi blog ni
icumm pon suka ^^

Comei kan nama dia..keli menari..jarang nak jmpa
icumm suka blog dia ni..wrna blog dia lmbut je
sedap mata memandang..kalu org2 tgk msti akan mlekat lama kat blog ni ^^

6th Akmaluv90
Icumm rasa icumm dh follow blog ni
gadis pecinta pink...sgt suka wrna pink
blog dia ni comei jgk..doodle yg comei akn kita tgk dulu
dia sma mcm icumm blogger baru..harap dpt la kengkawan mengsupport kan diri
untuk blogger bru mcm kitaorg ini ^^

Alahai~~~comei nyer blog dia ni
tmbah stu lagi jeles..jeles taw bkn dengki ^^
icumm pon xterkata...sila lah korang2 tgk sendiri

Blog dia ni pon icumm rasa bez jgk
ada mnde2 mnarik yg boleh dibaca
mcm org kta ada stu daya tarikan
truskan brblogging ye ^^

P/s: Stakat ni icumm xjmpa lagi blog yg sma mcm icumm suka lukis2 gna paint dan pensil
tp setiap org ada cara tersendiri kan...no copy2
bagi icumm setiap lukisan tu ada cerita nya ^^

Jadi sape suka blog icumm ni follow la...nk jadi silent reader pon xpe


Sunday, 8 April 2012

Kisah kita ^^


Entry icumm kali ni sempena terbaca la sebuah novel yg brtajuk
Akhir sebuah Cinta
Tapi icumm bukan nk promote kan novel2 yg icumm prnah bca
cuma icumm nk korang baca entry icumm ni smpai hbis
dn fikir2 kan

Pernah x korang2 baca novel
dan korang berfikir dalam kepala otak korang
best nya kalu jadi mcm prmpuan dalam cite novel ni
dapat kawen lelaki kaya, hensem, ada kacukan

Korang2 msti prnah juga terberangan kan
indahnya kalau kisah hidup kita macam dalam novel
nmpk perjalanan hidup yg indah walaupun awalnya sukar
pada pengakhiran nya bahagia

Dan adakah korang pernah membandingkan pasangan korang2
kerana selpas baca novel korang terus nk yg terbaik
supaya hidup korang senang dan best mcm dlm citer novel

Korang pernah tak bandingkan diri korang dengan watak dalam novel
korang rasakan korang2 tak ckup cantik
untuk mendapatkan lelaki yg sempurna
jika korang2 pernah terfikir mcm kat atas tu

banyakkan lah beristighfar
kerana korang2 telah cuba untuk menolak Qadak dan Qadar Allah
Ingatlah jalan cerita yg dikarang dalam novel adalah ditulis oleh penulis (Manusia)
dan jalan hidup kita adalah ditulis oleh Allah
dan setiap yg ditetapkan oleh-NYA adalah yg terbaik
dan mempunyai hikmah tersendiri


P/s: Sama2 kita mensyukuri dengan nikmat yg diberi oleh ALLAH
       jadikan novel tu sebagai bahan bacaan hiburan je taw ^^