pages baru

Friday, 3 April 2015

Wedding : DIY Veil Nikah


Assalamualaikum
Hari ini icum nak continue pasal wedding dulu
tapi kali ni icum nak cerita macam mane icum DIY veil untuk nikah
Sebelum ni ingat nak beli dah siap je veil ni...survey survey semua harga dekat ratus-ratus
mahal nyerr...aiyooo
jadi icum pon google macam mane nak diy veil ni
sekali rupanya senang je nak buat veil ni...kos pon tak semahal beli dah siap atau tempah


Kos pembuatan veil nikah icum :

Kain Chiffon 2meter : Rm10 ( Dapat kedai murah jual semeter RM5 je)
Crown Lace 2keping : RM 15
Manik                        : Anggaran RM20 (Tapi beli banyak guna untuk letak kat baju nikah sekali)
Total                          : RM 45  



Ini la rupa veil icum..memang icum cadang nak buat labuh sampai pinggang
sebab nak tutup punggung dengan baru la ala ala pwincesss gituu
Kalau b2b yang lain nak buat veil pendek sikit boleh la beli kain dalam 1.5 meter atau 1 meter



Cara-cara DIY Veil Nikah

1. Mula-mula potong kain chiffon atau kain net berbentuk huruf D
gunting je asalkan bentuk dia huruf D...senget-senget sikit tak ape..nanti bila pakai tak nampak sangat




2. Jahit tepi tudung supaya tak nak bagi berbulu-bulu

3. Boleh jahit atau tampalkan crown lace pada tengah kain chiffon yang dah digunting huruf D tadi
sebelum jahit tu...boleh try letak dulu atas kepala tengok senget-senget tak belah kiri dan kanan

4. Kalau macam icum ni crown lace ni ada manik-manik icum tambah
kalau nak letak manik..pastikan jahit dulu manik-manik tu atas lace tu..baru jahit atas kain chiffon
sebabnya lagi mudah


 5. Ni tambahan je icum buat...icum jahit manik-manik kat sepanjang veil icum
salah satu nya sebab nak bagi veil tu berat
kedua banyak manik lebih...hehe
kalau tak nak buat pon tak ape...ada lace kat kepala tu je pon dan cantik


Pastu siap...... jeng jeng..tak perlu beli mahal-mahal



Rupa veil tu jadi cenggini la ye...panjang dia
icum lebih suka guna kain chiffon berbanding guna net...sebabnya dia lebih nampak soft
dan flowwy beralaun alun gitu


Jadi selamat menjahit dan men DIY veil masing -masing
Bye... :)

Wednesday, 18 March 2015

Wedding : Photographer Pilihan

Assalamualaikum Uolls

Kali ni icum nak cerita photographer time wedding icum dulu
dengan kata lain orang panggil Official Photographer (OP)
OP ni pon icum survey hampir 6bulan jugak
Uihh lama kan...naik juling mata tgk pages fb OP ni

Icum rasa paling susah nak pilih OP
sebabnya harga sekarang agak expensive...hoho
zaman kakak-kakak2 dulu ratus2 je
sekarang dah riban-riban...betol x?
nak cari bawah riban ni memang sangat susah nak jumpa
kalau ada pon just utk nikah saje...wedding dgn outdoor harga lain

Icum banyak cari OP yang area Jengka, Temerloh dan Jerantut
sebabnya kalau ambil OP luar dari ni kena bayar charge pengangkutan dorang
penginapan lagi...Aaa budget tak cukup

Antara OP yang icum survey...boleh tgk pages fb dorg la
bnayak sebenarnya tapi yang ini yang icum ingat je la

1. Zam Zainal Photographer
2. Ikhwan Anuar Photographer
3. FitriAlwi Photographer
4. Hundredpictures
5. Titik Cahaya Photography
6. PZ Photoworks
7. Basikal Tua fotografi
8. Musartworks Photography

dan banyak lagi..........

Icum mula terpikat dengan musartwoks sebab gambar dia ambil lawa cun
tapi sayengggg...harga mahal sangat..kalah harga pakej pelamin baju semua2
terpaksa lupakan

pastu icum nak amik dengan Zam Zainal memang betol dah ni
nak close date dah ni...sebab dia buat promosi dapat free pre-wedding photoshoot
sekali tarikh time wedding tu dah ada orang book dah...huhu...sedihhhh
tak dapat nak amik OP ni

pastu icum rasa nak amik dengan Titik Cahaya..tengok gambar dia shoot lawa jgk
tapi icum tak berkenan dengan album yang dapat nanti
sebab icum nak album photobook album yang ala kertas majalah tu
tapi titik cahaya bagi album entah lupa dah yang kulit keras tu
terpaksa batalkan jugak

Akhir sekali....last minute xberapa nak last minute jugak la
icum jumpa pages OP Fitrialwi Photography
harga masih dalam budget icum...siap ada promotion lagi
dengan icum tak perlu bayar caj pengangkutan...yeayyy
dengan pakej dia include nikah, wedding, outdoor photoshoot sampai lebam (Penat la)...hehe

Antara gambar album yang OP ni amik..icum memang puas hati
nampak cantik ala model gituuu..hehe








 






Ni gambar yang OP letak dalm album...memang puas tgk semua gambar ada
tak ada yang tertinggal...
puas tengok smpai 70 pages...dengan gambar yang dorang amik dekat seribu
ni pon tak habis tengok lagi
icumm memang puas hati dengan servis dorang...sebab fitri alwi ni pandai nak ajar kita posing
icum yang tak pandai posing ni pon jadi tak kaku

icum satu je prinsip icum dalam pilih OP ni
tak pe la bayar mahal sikit...sebab nak gambar cantik meletop
sebab album ni je yang tinggal untuk anak cucu cicit tengok
kalau pelamin baju semua nanti kena pulang balik
apa guna pelamin baju mekup cantik tapi bila tengok dalam gambar hampehh..hehe
kan rugi bayar mahal-mahal untuk semua tu..

semoga b2b yang lain dapat buat pilihan yang tepat. :)

Wednesday, 4 February 2015

Wedding : DIY Baju Nikah





Assalamualaikum Uollsss...

Hari ni icum nak story baju nikah pulak
Baju nikah ni berdrama air mata jugak la
tapi tak ade la berbaldi baldi air mata...hehe

Icum baju nikah tak tempah tailor...kain pon tak de beli
icum memang cadang nak beli online baju dah siap
pastu tambah jahit manik-manik untuk lagi cantik la kononnyer

dah berapa lama google mengoogle..fb berfb..icum jumpa la satu online shop ni
Memang icum berkenan dah la dengan design dress dia...nampak cantik comei je
habis semua angan-angan duk melukis baju nikah dicampak ke tingkap
nama online shop tu dalzbuttoncraft rasanya
dress yang icum berkenan yang ini la
tapi yang belt ribbon tu xde la




Harga icum tak ingat dah..nak dekat setahun baru nak uplod cite baju kawen..hehe
dah bayar-bayar semua dekat sebulan jugak la baru dapat baju
pastu dapat-dapat...aaaa..rasa nak nangis je...kenapa bila pakai tak macam dalam gambar pon
nampak gemok dengan tak berapa selesa...huhu
paling tak suka yang ada kain chiffon kat depan tu...
tapi sebab dah beli tak kan nak beli yang lain...huhu
jadi mission untuk menghias baju ni pon tetap di teruskan

icum pon pegi la kedai beli manik-manik...bunga 3D
warna gabungan ingat nak campur warna ni dengan dark purple
last2 jadi gabung warna ni dengan warna biru turqouise
Alhamdulillah dengan berkat kesabarn dan bakat menjahit yang tak berapa nak ada
inilah hasil baju nikah icum...jeng jeng...



Alhamdulillah...baju ni semua orang puji cantik walaupun mula-mula dapat rasa tak lawa sangat
veil tu pon icum buat sendiri..nasib baik ada veil tu..nampak lebih cantik baju ni
paling puas hati veil yang buat sendiri...memang design nak buat veil yang labuh sampai punggung
kos veil pon paling sikit...sebab beli kain chiffon tu semeter RM5 je..hehe





Walaupun mula-mula pembikinan baju ni kakak-kakak icum siap kata
hang ni buat baju nikah macam main-main pondok pulak
baju nikah ni...bukan baju nak pi kenduri..hehe
tapi akhirnya..cantik jugak dalm dan luar gambar..hehe




Banyak lagi gmabr nikah icum..tapi tak kan nak masuk semua...
menyampah pulak orang yang nak menengoknyerr
jadi tips icum untuk DIY baju nikah..
b2b yang lain kena yakin je...walaupun baju tu mula rasa nampak tak lawa
konsep dia yakin je...hehe
InsyAllah nampak catik je nanti.. :)



Wednesday, 26 November 2014

Wedding : DIY photo booth mudah

Assalamualaikum

Hari ni icum nak throwback wedding icum dlu
Kali ni cara nak diy photobooth icum
Bajet ofcos tak besar
Sesuai utk bakal2 b2b yg nak save bajet
Ni contoh photobooth icum buat
Simple je
Buat drpd pvc pipe dgn kain





Gambar photobooth btol2 tak sempat icum nak ambil
Ni pon gambar kawan2 icum dengan photographer

Bahan-bahan yg diperlukan

1. PVC pipe 6 kaki = 2 batang
2. PVC pipe 4 kaki = 3 batang
3. PVC pipe 16 inch = 4batang
4. L joint = 6 pcs
5. T joint = 2 pcs

Sketch drawing photobooth ni mcm ni...tapi gambar ni senget tak boleh nak rotate...hrap paham ye...hehe






Icum sambung-sambungkan nanti boleh berdiri dah photobooth tu

Ni gmbar pvc pipe icum beli hari tu





Harga pvc pipe ni murah je
Icum rasa beli hri tu tak sampai 15 ringgit

Untuk backdrop belakang icum beli kain paling murah kat kedai
Beli setiap kain 2 meter
Gunting kain tu dan ikat dekat photobooth yg dah siap

Icum campurkan warna purple, biru turqoise dgn peach
Sebab baju nikah warna peach dgn baju sanding warna purple





Banyak kegunaan photobooth jnis gini
Lpas tu boleh angkat untuk outdoor photoshoot kat luar
Ni gambar photo outdoor icum guna photobooth yg dah buat








Eksesori tambahan icum letak huruf love besar2 guna kotak je
Print huruf besar2 gunting tampal




Yang lain icum letak meja kecik
Guest book, pasu bunga kecik ambil yang mak punye, papan sign, hand bouquet
Dengan photobooth props
Tu pon DIY jugak
Nanti icum cerita dalam next entry ye








Alhamdulillah nampak cantik photobooth ni dalam gambar
Tak perlu berhabis duit nak sewa2

Selamat mencuba....kalau dah siap boleh tag icumm

P/s: banyak gambar2 DIY wedding icumm hari tu dalam instagram
posted from Bloggeroid

Tuesday, 15 July 2014

WEDDING : Pakej Pelamin

Assalamualaikum....Salam Ramadhan

Hari ini baru icum dapat nak cerita pasal wedding dulu
entry kali ini icum nak cerita pakej pelamin yang icum ambil
Kalau ada yang baca entry icum sebelum ini
ada icum cerita pakej-pakej bridal yang ada
punya pikir sana pikir sini
icum ambil pakej dari CKIN Anggun Collections
butik ni ada kat Temerloh
very recommended butik

Sape2 yang lupa entry icum yang dulu
klik sini haa  PAKej Pakej

Icum ambil pakej yang kedua..memang puas hati sangat
pelamin paling puas hati...sayang rasa nak tanggal
mekup puas hati...baju puas hati
berbaloi-baloi bayar dengan harga
ni pelamin icum kawen hari tu
gembira sangatttt :) :) :)
Daripada gambar memang sama yang real nya















Icum suka pelamin ni sebab dia ada tempat untuk nikah sekali
macam 2in1 la...xyah nak pikir2 nak DIY pelamin nikah kan
pelamin ni memang penuh bunga2 la
suka suka suka sangattt
baju nikah icum warna oren...DIY sendiri taw semua2 tu
hehe
nanti icum cerita ye

Bye