pages baru

Friday, 3 April 2015

Wedding : DIY Veil Nikah


Assalamualaikum
Hari ini icum nak continue pasal wedding dulu
tapi kali ni icum nak cerita macam mane icum DIY veil untuk nikah
Sebelum ni ingat nak beli dah siap je veil ni...survey survey semua harga dekat ratus-ratus
mahal nyerr...aiyooo
jadi icum pon google macam mane nak diy veil ni
sekali rupanya senang je nak buat veil ni...kos pon tak semahal beli dah siap atau tempah


Kos pembuatan veil nikah icum :

Kain Chiffon 2meter : Rm10 ( Dapat kedai murah jual semeter RM5 je)
Crown Lace 2keping : RM 15
Manik                        : Anggaran RM20 (Tapi beli banyak guna untuk letak kat baju nikah sekali)
Total                          : RM 45  



Ini la rupa veil icum..memang icum cadang nak buat labuh sampai pinggang
sebab nak tutup punggung dengan baru la ala ala pwincesss gituu
Kalau b2b yang lain nak buat veil pendek sikit boleh la beli kain dalam 1.5 meter atau 1 meter



Cara-cara DIY Veil Nikah

1. Mula-mula potong kain chiffon atau kain net berbentuk huruf D
gunting je asalkan bentuk dia huruf D...senget-senget sikit tak ape..nanti bila pakai tak nampak sangat




2. Jahit tepi tudung supaya tak nak bagi berbulu-bulu

3. Boleh jahit atau tampalkan crown lace pada tengah kain chiffon yang dah digunting huruf D tadi
sebelum jahit tu...boleh try letak dulu atas kepala tengok senget-senget tak belah kiri dan kanan

4. Kalau macam icum ni crown lace ni ada manik-manik icum tambah
kalau nak letak manik..pastikan jahit dulu manik-manik tu atas lace tu..baru jahit atas kain chiffon
sebabnya lagi mudah


 5. Ni tambahan je icum buat...icum jahit manik-manik kat sepanjang veil icum
salah satu nya sebab nak bagi veil tu berat
kedua banyak manik lebih...hehe
kalau tak nak buat pon tak ape...ada lace kat kepala tu je pon dan cantik


Pastu siap...... jeng jeng..tak perlu beli mahal-mahal



Rupa veil tu jadi cenggini la ye...panjang dia
icum lebih suka guna kain chiffon berbanding guna net...sebabnya dia lebih nampak soft
dan flowwy beralaun alun gitu


Jadi selamat menjahit dan men DIY veil masing -masing
Bye... :)