pages baru

Friday, 18 May 2012

Selalu Dapat Anugerah Dekan Senang Dapat Kerja ke??

Apa pendapat korang mengenai entry ini
betul ke bila kita selalu dapat anugerah dekan every semester
you will easily get a job
speechless icumm nak jawab :)
pertanyaan ini ditanyakan oleh seorang rakan icumm
sebab sempena hari ini adanya majlis yang tertera kat atas tu
mungkin timbulnya persoalan di benak fikirannya

RISAU MENGENAI KERJA??

 Berbohonglah kalau icumm kata tak risau kan
semestinya icumm turut risau dengan peluang pekerjaan di masa akan datang
walaupun mengambil bidang pendidikan yang mana 
dahulunya orang selalu duk kata ambil pendidikan confirm ada keje
kuar2 terus jadi cikgu

Bagi sesiapa yang mengikuti isu-isu pendidikan pada tahun lepas
mungkin akan mengetahui bagaimana dilemanya para penuntut2
dalam bidang pendidikan di IPTA
dan dengan tertukar statusnya "open market"
peluang confirm menjadi guru itu sudah tiada lagi

JADI APA JAWAPAN ICUMM??

Apa jawapan yang icumm berikan dekat rakan icumm tu
sebab dia terlalu risau, adakah dia mampu turut mendapat Dean's List

jawapan icumm mudah je..jangan terlalu risau
InsyaAllah rezeki ada dimana-mana selagi kita berusaha
dan tak semestinya kita mendapat anugerah dekan sokmo
kita confirm dapat kerja

Bagi icumm mendapat Dean's List tu hanya
salah satu batu lompatan untuk kita berjaya
banyak cara lagi kita boleh berjaya
kalau kita lihat sekarang ni ada yang tak tengok pon kepada berapa
keping sijil dekan kita
tetapi dilihat pada softskill kita

bagaimana kita apabila ditemuduga adalah paling penting
bagaimana kita membawa diri di khalayak orang, 
bagaimana kita berurusan dengan orang lain
berpengetahuan luas bukan seperti 
"katak di bawah tempurung"

tetapi jangan lupa BERUSAHA+BERDOA+BERTAWAKAL

~Dekan dunia hanyalah Dunia, Bagaimana pula kita nak mendapatkan
Dekan Akhirat??~



6 comments:

Fariz Reza said...

Assalam cik patung yap (^^_) InsyAllah...identiti blog masih sama
cuma appearance berubah sikit..nak jadi lebih cool dan ringan...tapi tetap colurful : )

yap kadang2 berunsur hiburan busan.....cerita perihal orang satu hal lagi satu...tak dapat ape.. nothing......zero je...baik kite berbuat pahala dalam berblog

Mardhiyyah Ridzuan said...

Haah. Semuanya bergantung pada rezeki. =)

Fariz Reza said...

habis exam bile..nnti joinla...rase cam nak bior je segmen tu smpai 100 orang...tengokla...

thanks sudi jadi pembaca blog FR (^_^)

p/s: lagu ape kat blog ni..nak gak

Fariz Reza said...

yap...pakai seksi..better pakai baju kurung..lebih sopan...tapi tulah....mungkin dieorang masih cetek ilmu atau sengaja nak cantik..

btw thanks bagi lagu tu...sempoi...FR suke

nozi said...

agaknye sape la kwn tu eh..hehe ;P

9n0L4 said...

sgt tepat jwpn icum tu. rezeki Allah ni ade di mane aje. tak kire sape. ;)