pages baru

Saturday, 24 March 2012

Ooh Helen Keller ^^

Okei2...entry kali sempena sbuah mvie yg agak2 lma dah...Sape pernah tgk cite The Miracle Worker sila lah angkat tgn di dpn lptop anda sendiri..hehe~~~

Pic bwah ni bg view kat korang2 cite ni mcm mne, mne thu ada yg dah trsmbung smula neuron2 di otak msing untuk ingat blik kan

                               

Mvie ni based on the true story ye korang2~~
Mvie ni sgt mnarik prhatian sy sbagai bkal seorang pendidik kerana ditonjolkn bgaimana TABAHnya, SEMANGATnya seorang guru mndidik ank muridnya iaitu Helen yg mmpunyai Multiple Dissabilities iaitu dia pekak dan buta

            

Cuba korang byang mcm mne kita nk mndidik kanak-kanak yg brmsalah pndgran dan pglihatn..nk ajar braille dia xdgr, nk ajar sign language dia xnmpak

Mvie ni ditnjukkan guru kepada Helen iaitu Anne sallivan mnggunakan pndktn sign language ttp mggunakn spenuhnya deria sntuhan, bau yg dipunyai Helen.
Dlm mvie ni Helen mrupakan seorg knk2 yg sgt pintar, cepat dapat ape yg cikgu dia ajar, sgt menakjubkan

Cabaran yg dihadapi cikgu Helen ni ialah mndpt juga tntgan dri keluarga Helen..Biasala, trdapt family yg ptus hrapan bila dapat ank sperti ini, semuanya serahkn pda tkdir..Tp cikgu Helen ni ttp brtegas utk ajar Helen..

Smpai akhirnya Helen boleh brkomunikasi dgn familynya gunakan sign language

Bagi spe2 yg tringin tgk cite ni silalah cri dn dwnlod...anda pasti xrasa rugi ^^


*lpas tgk cite ni smngat mnjadi guru yg bagus brkobar-kobar...xmo xmo mkn gaji buta ye~~


No comments: