pages baru

Tuesday, 9 July 2013

Trip to Yogyakarta: Tips ke Luar Negara

Assalamualaikum Uollss...

Baru siap solat terawih ke
esok kita dah bermula berpuasa..tapi icum bukan nak bercerita mengenai 
Bulan Ramadhan

Tapi ini cerita bersmabung dari cerita trip icum ke yogyakarta
sebelum icum cerita trip icum yang 6hari 5malam tu
icum nak bagi sedikit tips ke luar negara
mesti ramai yang nak berkahwin lepas raya
nak berhoneymoon ke luar negara
jadi icum cerita la sedikit tips untuk anda

Pertama sekali (1)

jika ingin ke luar negara perkara pertama yang perlu disediakan adalah PASSPORT
kalau masih belum mempunyai Passport boleh la buat 
buatnya boleh di pejabat imegresen berdekatan rumah korang

Bagi yang dah ada passport pastikan tarikh luput passport anda
kalau dah tamat boleh pegi renew di pejabat imegresen jugak naww

Kedua (2)

Pastikan tempat yang anda ingin lawati
boleh tempah dah tiket kapal terbang awal
Tapi kadang-kadang Air Asia ni membuat promosi
boleh la anda tempah dengan tiket yang murah
oleh itu icum sarankan selalu  rajin-rajinkan tangan lawati laman web 

Ketiga (3)
Ini icum nak bagi tips ketika menempah tiket kapal terbang

ketika meenempah tiket kapal terbang
sekiranya barang (luggage) ketika pergi korang rasa banyak
boleh la beli luggage
Kalau rasa tak banyak tak perlu lah beli
sebabnya dekat atas boleh bawa naik 7kg

Barang-barang yang boleh bawak naik ke atas tanpa perlu masuk kargo
1bag laptop 1handbag 1bag yang berat tidak lebih daripada 7kg

kalau untuk balik icum sarankan beli lalah luggage
sebabnya dah pergi tempat orang
habis bershopping sakan

satu lagi yang icum nak bagi tips
ketika membeli tiket flight
icum sangat galakkan untuk korang membeli insurans
tak perlulah kedekut sikit wang untuk membeli insurans
macam trips icum hari tu ada orang hilang bagasi
orang yang hilang itu pulak tak beli insurans..tapi nasib baiklah lah bagasi tu dijumpai semula
untuk membolehkan anda claims jika sesuatu yang buruk berlaku
silalah beli insurans
terutamanya kes hilang bagasi

Keempat (4)
Tips ketika bertolak nak pergi

icum dulu pernah ke sabah...memeang sangat berbeza jika ingin ke luar negara
kawalan lebih ketat jika ingin ke luar negara
pertama pastikan anada tidak membawa sebarang peralatan
yang TAJAM, CECAIR yang lebih daripada 50ml
kalau bekas perfume, toner, pencuci muka tu
boleh lah letak di tempat kargo
kalau tak barang-barang korang tu akan dibuang sahaja
kan dah rugi perfume yang mahal2

Selain itu juga, icum nak nasihatkan ketika berada di airport
sila jaga beg anda
sebab apa??
kita tak tahu ramai sangat orang kat sana
nanti ada yang masukkan dadah
tak pasal2 satu kes pulak

Kelima (5)

Waktu atas flight nanati akan ada pramugara/ri akan berikan borang putih
sila isi borang itu dengan lengkap
nanati bila dah sampai pihak imegresen akan koyakkan separuh
korang kena simpan deprture card tu betul2
jangan hilangkan
bila hilang susah sikit la...banyk proses kena lalui

satu lagi jangan lupa untuk tinggalkan sedikit wang
untuk bayar tax ketika pulang
jangan shopping sakan sampai xde duit langsung
Kalau ke indonesia tax yang dikenakan berharga 100,000rupiah
untuk wrapping barang 
kalau ikat tali: 20,000Rp
Kalau balut kotak:35,000Rp

sebagai tambahan tips :

>chaeck in tiket boleh selepas 2minggu dari tarikh nak pergi
>photostat la maklumat yang dekat passport tu
sebabnya untuk memudahkan urusan jika passport hilang ke

icum rasa tu aje tips yang icum boleh bagi
boleh la ikuti untuk lebih mudahkan anda
jangan nanti rancangan nak bercuti, honeymoon
ROSAK
sebab perkara yang remeh temeh macam ni

~Selamat bercuti~






1 comment:

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb