pages baru

Saturday, 23 February 2013

Resepi 4: Puding Trifle

Hai Everybody...sayyy hoooooo~~

Sempena hari sabtu cuti2 ni icumm nak bagi korang satu resepi yang meletop letop
yang ada suami tu confirm suami makin sayang :)
Dah lama sangat icumm tak bagi resepi kali ni icumm nak bagi resepi puding trifle
Icumm teringin nak buat sebab masa jamuan kelas ada puding trifle...masa jamuan mana boleh makan banyak2 kan...sian perut2 orang lain yang nak di isi jugak tu
Jadi icumm pon dengan rasa mengidam yang memuncak buatlah sendiri puding ni

Untuk 5-6 orang makan je ni..bukan satu kenduri

Sebelum nak buat mesti kena ada bahan-bahannya dahulu...nah tengok betul2

Tepung custard, Susu cair, kek swiss Roll, buah peach dalam tin, serbuk agar2 ikut perisa yang digemari
nak tambah buah-buahan koktel pon boleh

PART 1 [KEK SWISS ROLL]

potong kek swiss roll ikut pada ketebelan yang disukai 
perisa kek ni pon terpulang..nak ambil oren ke, pandan ke, coklat ke

Susun kek yang dipotong dalam bekas yang korang nak buat
pastu tekan2 sikit bagi ruang udara dia tak banyak sangat..tapi jangan sampai kepek pulak ye
bekas pon ikut kesesuaian majlis...icumm buat bekas kecik2 
senang nak bawak...senang nak makan..hehe

PART 2 [ADUNAN CUSTARD]

Masukkan 3 sudu penuh tepung custard..jangan takut2 nak kaut banyak2
tapi jangan terlebih dari 3 sudu

>Tuangkan susu cair 1 tin
>Kemudian masukkan satu tin air masak..guna tin susu cair yang tadi tu
>pastikan korang kacau sampai takde tinggal berketul2 ye..nanti x smooth korang punyer puding nanti

Masakkan atas dapur dengan api yang sederhana
sentiasa kacau sampai adunan tu jadi kental
Boleh tambahkan sesudu kecil gula...untuk bagi rasa manis2 sikit
jangan terlalu banyak gula sebab kek, buah dan jelly tu kan dah manis

bila adunan dah meletop-letop macam dalam gambar dah boleh tutup api

Pastu boleh tuangkan adunan custard ni atas kek yang kita dah potong awal tadi
P/s: jangan buat keje bawah kipas ye...nanti adunan custard ni cepat mengeras

PART 3 [ BUAH-BUAHAN]

susun buah-buahan tin atas adunan custard tadi..tekan2 sikit..bagi buah tu melekat dekat adunan custard

PART 4 [JELLY/ AGAR2]

Kalau korang nak senang beli aje jelly yang sedia ada dalam kotak
Jenama yang paling glamour jenama jelly kristal Nona

DSC_1125
1 paket jelly kristal nona dibancuhkan dengan 400ml air

pastu masak la atas dapur sampai adunan jelly tu hancur
INGAT jangan tambah gula dah...sebab adunan ni sendiri dah sedia ada gula
tambah gula mahunya dapat kencing manis en.2 suami nanti..hehe

Bila bancuhan jelly dah siap atas dapur tadi 
boleh tuangkan atas bancuhan custard yang ada buah-buahan tin
pastikan adunan jelly tu menutupi semua buah-buahan tin yang kita susun tadi
biarkan sejuk atau suam dulu baru simpan dalam peti sejuk

SIAPP~ SIAPP~ SIAPP~

Siaplah puding trifle nyer..nampak tak ada 3 layer
kek, custard pastu jelly bersama buah-buahan

Hang pa hang pa semua jangan risau2 nak buat puding ni..memang banyak step dia
tapi semua tu yang mudah2 aje...
Bagi icumm puding trifle ni sedap makan waktu lapar dengan petang2...sebab dia mengenyangkan
dengan keknya, buahan-buahan lagi
tapi yang pasti memang sedap..dah mudah nak buat

Jangan Takut nak mencuba...kalau gagal tu biasa la ye...icumm pon pernah
okei...bai bai~ Assalamulaikum :)









3 comments:

Teena Tna said...

Nampak sedap..
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

http://insanbiasabiasa.blogspot.com/

radz kaber said...

nampak sedap... bole try tuk buat buka..

bole kita exchange link?

www.mnmforlife.blogspot.com

Amira Liana said...

wah nak try lah...ty for sharing.. :)