Assalamualaikum semua~Salam jumaat
Hari ini icumm ingin memberi tips yang kedua dalam blog icumm ini
iaitu cara membuat dadih mudah dan cepat tanpa perlu bersengkang mata O_o
Sebelum ini icumm kalau nak buat dadih susah sangat
sebab kena masukkan agar-agar secukup rasa
kalau terlebih jadi keras, kalau terkurang jadi lembik
jadi hari ini icumm akan berikan tips yang paling muuudaahhh sangat
Bahan-bahan yang diperlukan --------->
1. Serbuk dadih
serbuk dadih ini anda boleh dapati di pasaraya-pasaraya berdekatan dengan harga RM5
serbuk dadih ini terdapat pelbagai perisa...macam icumm beli ni perisa strawberry
ada perisa coklat, vanila, keladi dan macam-macam lagi
belilah mengikut citarasa anda
2. Susu cair atau sejat
Susu cair ini merupakan bahan wajib yang kena ada
kalau tak ade susu ini tak sodaplah dadih anda
tapi bukan jenama ini...tak kisahlah asalkan susu sejat
Cara-cara membuatnya ---------->
1. Sediakan air sebanyak 3L...kalau nak senang masak di dalam periuk
2. Panaskan air tersebut hingga menggelegak dan masukkan susu cair
3. Masukkan gula ( jangan terlalu banyak takut terlalu manis )
4. Selepas mengelegak dan diyakini susu sudah masak tutup api
5. Masukkan serbuk dadih dan kacau sehingga rata
6. Masukkan gula buah-buahan yang telah tersedia dalam paket dadih (warna putih)
7. Masukkan dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk...SIAP!!
Kalau macam icumm ini...icumm masukkan dalam bekas besar-besar
sebab senang nak makan...ambil satu bekas terus makan...hehe
kalau untuk majlis-majlis
boleh masukkan dalam bekas kecil-kecil
~SELAMAT MENCUBA~
hye sys . mama kte selalu buat dadih nyh . hihi seng sgt buat dadih nyh kan kan . pastu sedp lak tuh .:)
BalasPadamBetol tu betol hazirah...mudah,cepat dan sedap :-)
Padambanyaknye pakai air... Tak boleh kurangkan air tak... 3000liter ni buat kenduri satu taman pun rasa lebih ni.,,
BalasPadamBudxx...3L tu...typing errors...terima kasih bgtahu icumm :)
Padambiasanya gula tu sebnyk mana? x pandai ler nk agak2..
BalasPadamAnon: icumm kalu buat dadih mcm ni lbih kurang 4-5 sudu gula je...sbb dlm paket ddih ni ad sdiakn mcm gula buah-buahn
PadamKalau msukkn yg itu pon dah mnis...dgn kita msukkn susu cair lg :)
Nak tanye ni..ketika air mengelegak ..,susu cair tu taruh satu tin ke....atau separuh tin...
BalasPadamCik anon...masukkan satu tin susu cair tu :)
PadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Padamnak tanya, 3 liter air tu untuk 1 peket dadih ni ke?
BalasPadamCik anon: aah 3L ni utk satu paket dadih ni :)
PadamMUDAH,CEPAT,SODAP...B-)haha...tq
BalasPadamthanks info nya....
BalasPadamkoment balik nih?
www.reynaldowarrior.blogspot.com
Boleh letak nata de coco tak
BalasPadamlulubella: boleh letak nata de coco tu...tapi biasanya kalau perisa dadih tu sama boleh letak air dia sekali
BalasPadamkalau x sama icum sarankan letak nata dia je...takot sakit perut pulak bercampur campur... :)
Kalau la kita nak gna l liter air brapa sudu tpung dadih,gula ya
BalasPadamCik anon : sbb dia dh brpaket siap...icumm rsa 1/3 dripada jmlah stu paket tu
Padamape lah akue pun tahu buat
BalasPadamape lah akue pun tahu buat
BalasPadamsy buat xjadi..haha
BalasPadamKalau letak dadih tapi air blm menggelegak lagi cmne?
BalasPadambelakang paket dadih tu ada cara membuatnya cayang. sori sy tolong jawab kn iye :-)
BalasPadamwahhh..dadih suke sgt..ank2 suke sbb lmbut
BalasPadamHeheh sy bru nk blajar bt dadih mggu depan. Nk sprise befday tunang. Ini je mmpu bt. Kek xreti. So nk jimat t dadih sendri n ltk la asoseri ckt huhuhu.
BalasPadamXde pakai agar2 ke mcm mana nk keras
BalasPadamXde pakai agar2 ke mcm mana nk keras
BalasPadamSye buat slalu dia mcm cair ckit.. ke sbb air lebih ye
BalasPadamTerima kasih .sy first time nk buat ni..hee hee.sblum2 ni nk makan dadih asyik beli je.ni baru nak cuba buat sendiri .air tangan sendiri gitu.hahaa
BalasPadamKalau xletak gula buah buahan tak boleh ke?
BalasPadamAir 3L tu ape mcm mne tu
BalasPadamserbuk dadih dgn serbuk buah buahan apa beza
BalasPadamKat belakang plastik dadih tu dah ade semua sukatan utk air/susu/gula/serbuk dadih..ikut je..x yah pening²ðŸ˜Š
BalasPadamAir 3000ml didihkan bersama gula 100g dan 1 tin susu cair...kacau swbsti dlm priuk tu.bile dah mendidih tutup api..lepas tu baru masukkn 1 bungkus serbuk dadih tu..kacau 5 minit smpai sebati baru masukkn gula buah-buahan tu..kacau lagi dlm 2 minit camtu ..pastu bolehlah masukkn dlm bekas..😊
nak tanya sy wat dadih ikut cr2 kt bungkusan blkg dadih..pstu dh siap sy sjukkn ..esok pg nya msih cair lg x keras knp ye?
BalasPadam